Aktuální počasí a tzv. vlhká horkost

12.07.2016 20:51

Vzhledem k aktuálnímu vlhkému a teplému počasí lze pozorovat u našich čtyřnohých společníků (ale i u lidí) různé problémy spojené s tzv. vlhkou horkostí nebo lépe řečeno horkou vlhkostí, neboť dominantní problémem je v tomto případě právě vlhkost.

Pokud "vlhkost" vstoupí do těla, napadá primárně spodní části, zejména končetiny a následně postupuje po drahách nahoru, kde se usadí v některém z orgánů uložených v pánvi. Vlhká horkost se pak projeví například jako výtok z pochvy, řídká stolice (vlhká horkost ve střevech) nebo časté nucení na močení s pocitem pálení (vlhká horkost v močovém měchýři). Častým projevem u psů jsou pak například také otitidy, záněty análních žláz, různé oční záněty typické otokem a zarudlostí, kvasinkové infekce meziprstí či různé dermatologické problémy. Očekávat lze také zhoršení pohybových problémů.

  • Svému zvířecímu společníku můžete primárně pomoci úpravou jídelníčku, a to zařazením potravin, jež vysušují vlhkost - například vojtěška (alfalfa), ječné kroupy (ve formě congee), slzovka, celer, fazole mungo, rebarbora kořen, petržel kadeřavá, pastiňák, amarant (laskavec), medicinální houby, tuřín, amarant, sojové boby, kapr, úhoř... a naopak omezením potravin, jež do těla vlhkost přináší - vepřové maso, mléčné výrobky, jakékoli oleje, semínka, mastná-smažená jídla, sladké potraviny, potraviny z bílé mouky (piškoty), ale třeba také syrová zelenina.
  • Mezi bylinky, jež odvádí vlhkou horkost, patří například list smetánky lékařské (pampelišky - Taraxacum  - můžete přidávat čerstvé listy do jídla), reveň rebarbora (Rheum), šťovík (Rumex) či dřišťál (Berberis),  kopřiva (Urtica), celík (Solidago), třapatka (Echinacea), svízel (Galium), divizna  (Verbascum) či  jitrocel (Plantago). Bylinky je třeba volit dle konkrétních problémů, nejlépe po poradě s odborníkem.
  • V případě kvasinkového zánětu (ať již meziprstí, uší či vaginálního atd.) je vhodné podávat homeopatikum Monilia albicans.
  • V případě zvýšeného mazotoku z uší můžete kápnout do ucha pár kapek tinktury divizny či třapatky a jemně promnout.

Prosím mějte na paměti, že pokud je tělo v rovnováze, neměla by ho výrazněji zasáhnout ani sebevětší vnější vlhkost. Výše uvedené problémy/symptomy jsou sice projevem vlhké horkosti, ale aby se tento stav mohl rozvinout, je některý z jinových orgánů v tzv. "stavu prázdnoty". Pokud se tento stav nevyřeší, problémy spojené s vlhkou horkostí se budou neustále vracet.

Za inspiraci k sepsání tohoto povídání děkuji MVDr. Slávce Bláhové a svým 4nohým klientům.