Strava během horkých letních dní

12.06.2018 11:05

Přirozená strava pro psa v horkých letních dnech

aneb

využití čínské medicíny v dietetice

Mgr. Michaela Rašková Zelinková, Ph.D.

 

Nechť je tvé jídlo tvým lékem a tvůj lék nechť je tvým jídlem.

                                                                                                             Hippokratés

 

Každé roční období má svá specifika a klade tedy  jiné nároky na stravu psa. I bez znalosti teorie jin-jangu je každému opatrovníkovi 4nohého společníka zřejmé, že jinou péči vyžaduje chlupáč v zimě a jinou v létě. V potaz je však třeba brát také konstituci zvířete, případně jeho rasu a zemi původu. Je zřejmé, že jinak se bude v zimě a létě cítit husky a jinak ridgeback.

Co tedy můžeme pro své chlupaté (či méně chlupaté) společníky udělat právě během letních horkých dní, abychom jim adaptaci co nejvíce ulehčili?

 

Teorie jin - jangu aneb "hot dog and cool cat"

Základním pilířem čínské medicíny je teorie jin - jangu. Jedná se o dva pólové praprvky, mající opačné vlastnosti, které však od sebe nelze oddělit. Jejich vzájemné pnutí je hybným momentem všeho dění. Neustálým protichůdným působením navozují stav rovnováhy, který však neustále podléhá různým výkyvům, způsobeným dočasnou převahou buď jedné, nebo druhé síly. Toto ustavičné střídání protikladů se promítá do všech forem mikrokosmu (tělo) a makrokosmu (Země). Postupné narůstání jangové složky, následné dosažení maximu jangu a ubývání jangové složky a přibývání složky jinové a maximum jinové složky lze ilustrovat na příkladu střídání denní doby (poledne = maximální jang, půlnoc = maximální jin), ale také třeba v rámci střídání ročních obdobích. Na jaře se jangové složka začíná rozhojnovat, přičemž maxima dosahuje právě v létě, zatímco v zimě dominuje složka jinová.

"Žlutý císař řekl: Jin a jang jsou cestou nebes a země, jsou základním principem všech věcí, otcem i matkou nekonečných proměn, kořenem i počátkem života i smrti, a sídlem duchovního poznání. Proto i při léčení nemoci je třeba pátrat po její podstatě (zda je jinové nebo jangové podstaty).„

Su-wen, kap. 5

Jak lze těchto teoretických východisek využít z hlediska péče o zdraví naše i našich zvířecích společníků a docílit během horkých letních dní maximálního možného vyrovnání těchto dvou složek Čchi?

Jak bylo výše řečeno, jin a jang se promítá do všech forem existence, a to například jak do konstituce naší či našich zvířat (jinak se bude chovat pes s dominantní jangovou konstitucí - mladý, hyperaktivní, excitovaný, extrovertní a horkokrevný - klasická hyperaktivní borderka a jinak pes konstituce jinové - který bude klidný, rozvážný, zimomřivý a spíše introvertní - ale o povaze zvířat někdy příště), tak i do teplotní povahy jídla. Ostatně jistě znáte z vlastní zkušenosti, že v horkých letních dnech dáte přednost studenému vodnímu melounu či zmrzlině před pečenou jehněčí kýtou. Tělo totiž přirozeně ví, co mu svědčí a kdy mu co dělá či nedělá dobře.  Zvláště pak to ví tělo zvířecí, které se stále ještě řídí intuicí a schopnost sebemedikace není u zvířat potlačena rozumem.

V horkých letních dnech je tedy vhodné vyhýbat se tzv. zahřívajícím potravinám , a naopak upřednostňovat potraviny ochlazující - čili potraviny tzv. chladné a svěží povahy, mající jinovou kvalitu. Cílem těchto potravin je ochladit to, co je teplé až horké. Mezi tyto potraviny obecně patří ovoce a zelenina, mořské plody a řasy. V extrémně teplých dnech je rovněž vhodné snížit podíl masa ve prospěch zeleniny, případně zařadit i bezmasý den či půst, samozřejmostí je dostatek vody.

 

Potraviny chladné a svěží povahy:

maso a živočišné produkty: krůta, kachna, kachní vejce, treska, mušle, králík, vaječné bílky, jogurt

zelenina: špenát, brokolice, celer, kelp, vojtěška, amarant, okurka, vodní meloun, list pampelišky, salát, lilek

ovoce: hrušky, banány, jablka,  jahody, ginkgo, bambusové výhonky, kiwi, bílá ředkev, máta, brusinky

luštěniny: mungo fazole

obiloviny: jáhly, ječné kroupy/vločky, hnědá rýže, pšeničné otruby, slzovka, pohanka

ostatní: sezamový olej, lněný olej, med, květy chryzantémy, zelený čaj, tofu

 

Pět hybatelů

Dalším stavebním kamenem čínské medicíny je teorie pěti elementů, či jakýchsi hybných sil neboli činitelů, jejichž vzájemným spolupůsobením vznikají všechny další formy bytí. Od pěti elementů se odvíjí proces ustavičných cyklických proměn všech věcí - tedy od zrodu, přes plnou sílu, po zánik (tzv. patero proměn). Elementy jsou tedy i příčinou existence a pravidelného střídání ročních období a každému ročnímu období vládne jeden z prvků. V člověku/zvířeti se pak pět elementů projevuje prostřednictvím pěti orgánů a odpovídajících procesů.   

Stejně jako lze tedy všemu přiřadit jinovou či jangovou, v zásadě však spíše jinjangovou povahu, lze také na vše nazírat z hlediska pěti elementů.  

 „Mezi nebesy a zemí i uvnitř šestero stran (nahoře, dole, vlevo, vpravo, vpředu, vzadu) není ničeho, co by se vymykalo z pěti prvků. Stejně to platí i pro člověka.“

                                                                                                                                Ling-šu kap. 25

Léto se pojí s elementem ohně, který je v těle zastoupen srdcem a tenkým střevem.  Léto je proto  ideálním obdobím k posílení daného elementu, potažmo odpovídajících orgánů.

Potraviny podporující element Ohně jsou hořké chuti, vysušují, snižují napětí v organizmu, usnadňují trávení a mohou být nápomocné při řešení nadváhy. Hořká chuť dále pročišťuje horkost v cévách a tepnách a čistí je od vlhkých hlenových usazenin cholesterolu a tuku, má antipyretický účinek, pročišťuje stagnace a ochlazuje horkost v játrech. Hořká chuť rovněž údajně tonizuje a vitalizuje ledviny a plíce. Příkladem takovýchto potravin jsou tmavě zelené listy salátů a divokých bylinek.

Hořké potraviny: list pampelišky, kořen lopuchu, heřmánek, echinacea, alfa-alfa, hlávkový salát

Hořké a sladké potraviny: amarant, chřest, list celeru, hlávkový salát, papája, quinoa  

Potraviny prospívající srdci: srdeční svalovina,  hložinky, list pampelišky, fazole azuki, fazole mungo, červená řepa, okurka, houby shiitake, kořen červené šalvěje (dan shen), longan, semena jojoby

 

Potrženo sečteno, které potraviny je tedy vhodné během léta podávat, abychom dosáhli fyzické i duševní rovnováhy?

Dietetika vhodná v letním období:       

  1. Maso: krůta, kachna, králík, treska, mušle, bělice, srdce
  2. Zelenina a ovoce: meloun, celer, špenát, kapusta, čekanka, rukola, mangold, listy pampelišky, brusinky, listový salát, zelená listová zelenina, fazole mungo
  3. Obiloviny: hnědá rýže, jáhly, ječné kroupy, amarant, pohanka
  4. Ostatní: zelený čaj, oregano

A jak je to s podíly jednotlivých složek stravy?

  • 70-75% masa

              - z toho  65% svaloviny, 10% kostí, 25% orgánů (játra, ledviny, srdce, žaludky, slezina, mozek, kůže, varlata)

  • 25-30% příloh - zelenina, ovoce + případně obiloviny/rýže, pokud chcete dávat

              -  z toho 60% přílohy zelenina,  30% ovoce

              - případně 10% obiloviny

 

Závěrem ještě pár slov k úpravě jednotlivých druhů potravin. Maso je samozřejmě nejvhodnější podávat syrové, zeleninu pak mírně povařenou/podušenou, fermentovanou či na jemno nastrouhanou. Zelenou listovou zeleninu je třeba na jemno nasekat či rozmixovat, luštěniny předem namočit a povařit do měkka. Ovoce nikdy nepodáváme s masem. Pokud chcete podávat obiloviny, nejvhodnější formou jsou kaše congee.

 

Uvedené potraviny jsou vhodné pro zdravé psy. V případě jakýchkoli zdravotních problémů je třeba sestavit speciální jídelníček s ohledem na konstituci zvířete, charakter disbalance a narušený proces či orgán.

 

Seznam použitých zdrojů:

Ando, V. 1995: Klasická čínská medicína. Základy teorie I. Svítání

Bendová, L. 2012: Čínská dietetika v moderním světě. Tradiční čínská medicína o. s.

https://www.patentnimedicina.cz/cz/ze-supliku-tcm/stravovani-dle-rocnich-obdobi